Kananmunista on moneksi – valmista kananmunia kuin ammattilainen

Kanamunaa käytetään monipuolisesti ruoanlaitossa. Mutta silti liian usein mieleen juolahtaa kysymys, kuinka kauan kananmunaa tulisi keittää tai onkohan kananmuna enää hyvä syötäväksi? Nyt käymme kananmunan salat läpi.

Ennen kananmunan valmistusta

Kananmunat voi säilyttää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä, mutta ihanteellinen säilytys on viileässä, noin +14 asteen lämpötilassa. Tärkeintä on, että lämpötila pysyy tasaisena. Säilytä kananmunat omassa rasiassaan tai tuetusti suippo pää alaspäin. Jos munan asettaa tylppä puoli alaspäin, kananmunan toisessa päässä oleva ilmakupla lähtee liikkeelle, ja säilyvyys heikkenee.

Kananmunat voivat säilyä parasta ennen -päiväyksen jälkeen vielä kaksi kolme kuukautta, jos ne ovat ehjiä ja säilytetään oikein.

Epäröitkö, onko kananmunat tuoreita? Voit testata tuoreuden upottamalla munaat lasilliseen vettä. Mikäli kanamuna kelluu, se on tuore. Jos kananamuna taas uppoaa, sen sisällä oleva ilmakupla on kasvanut ja kananmuna on pilaantunut.

Kananmunan keittäminen kolmella tavalla

Kananmunan keittämiseen on kolme tapaa: ne voi lisätä kiehuvaan tai kylmään veteen tai hauduttaa hiljalleen.

Vettä lisätään kattilaan sen verran, että munat peittyvät. Lisää keitinveteen hieman suolaa. Suola koaguloi eli hyydyttää kananmunan proteiinit nopeammin. Jos kananmuna rikkoutuu keitinveteen, suola estää valkuaisen leviämisen suikaleina ympäri kattilaa.

Jääkaappikylmät kananmunat kannattaa lisätä kylmään veteen, jotta kuori ei halkea. Kylmään veteen lisätessä keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua. Kypsymisaika on tällöin lyhyempi kuin kiehuvaan veteen lisätessä. Hauduttaessa kiehuva vesi kaadetaan munien päälle ja annetaan jäähtyä.

Taulukosta näet suuntaa antavat kypsennysajat.

Millaisen kananmunan haluat?Kiehuvaan veteenKylmään veteen*Hauduttaen
Löysä4-5 min2-3 minn. 10 min
Pehmeän. 7 min3-4 minn. 12 min
Kovan. 10 min8-10 min

Keittämisen jälkeen

Tuoreiden kananmunien kuori irtoaa helposti, kun niiden annetaan kuivahtaa keittämisen jälkeen ja ne upotetaan sitten kylmään veteen. Tällöin myös munien kypsyminen lakkaa. Kuori kanamunat kylmällä vedellä täytetyssä astiassa. Näin kuoret jäävät veteen eivätkä jää kiinni kananmunan pintaan.

Jos keitit kananmunia varastoon, säilytä ne jääkaapissa. Laita keitetyt kananmunat erilleen raaoista kananmunista. Jos munat menevät sekaisin, voit varmistaa pyöritystestillä, onko kananmuna keitetty. Pyöritä kananmunaa pöydällä. Jos kananmuna pyörii nätisti paikoillaan, se on keitetty. Mikäli kananmuna heittelehtii eikä oikein tahdo pyöriä, se on raaka.

Lähteet: Martat: Keitetty kananmuna & Kodin Kuvalehti: Näppärä kelluntatesti, suolaniksi ja 7 muuta Marttojen vinkkiä, joilla saat kananmunasta kaiken irti

Jaa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email