Kasviksia puoli kiloa päivässä – näiden vinkkien avulla onnistut

Kasvikset eli vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti suojaravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Kasvikset ovat tärkeitä elimistön toiminnan kannalta. Ne auttavat muun muassa parantamaan vastustuskykyä ja suoliston terveyttä sekä vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä. Havainnollistamiseksi määrä on noin 5­–6 kourallista, joka saattaa tuntua aluksi mahdottomalta määrältä. Näiden vinkkien avulla onnistut lisäämään päivittäistä kasvisten saantiasi.

Ruokaa lautaselle lautasmallin mukaan

Lautasmallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, yksi neljäsosa proteiinin lähteellä ja toinen neljäsosa hiilihydraateilla. Lautasmallin noudattaminen kannattaa, varsinkin lounaalla ja päivällisellä, sillä sen avulla varmistat, että nautit kasviksia tarpeeksi päivän aikana. Muista myös syödä hedelmiä ja marjoja välipaloilla sekä aamu- ja iltapalan yhteydessä.

Valitse kasvikset oikein

Parhaimmillaan kasvikset ovat tuoreina. Mikäli haluat paistaa kasviksia, kannattaa se tehdä uunissa, jolloin rasvaa ei tarvitse samalla tavalla kuin pannulla kokatessa. Ota selvää kunkin kasviksen satokaudesta, koska maut, hinta ja ravintoainepitoisuudet ovat silloin parhaimmillaan. Satokausikalenteri kokoaa joka kuukausi satokausikasvikset puolestasi.

Pakkasessa säilötyissä kasviksissa ravintoaineet säilyvät hyvin, joten pakastekasvikset- ja marjat ovat myös hyvä vaihtoehto. Voit myös itse pakastaa kasviksia pilkottuina, jolloin ne on helppo sulattaa ja ottaa mukaan ruoanlaittoon.

Kasviksista on moneksi

Kasviksia kannattaa lisätä myös välipaloihin. Jos jääkaapista löytyy valmiiksi leikattuja annospusseja, on niitä helpompi syödä nälän yllättäessä. Kasviksilla voi myös herkutella, esimerkiksi dippikasviksina tai lehtikaalisipsenä, joihin voi tehdä dipin avokadosta. Avokadossa on paljon hyviä ja terveellisiä rasvahappoja. Kasviksia voi myös lisätä lämpimien ruokien sekaan, kuten erilaisiin kastikkeisiin ja wokkeihin.

Jaa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email