Kevät on kilistelyn aikaa – Muista nämä seikat valitessasi viiniä

Kevät tekee tuloaan. Samalla kun koivunlehdet puhkeavat ja valoisuus lisääntyy, myös suomalaisten mieliala kohenee. Aurinkoiset terassikelit, grillikauden avajaiset ja vappupiknikit on syytä kruunata sopivalla viinivalinnalla.

Valmistaudu kevääseen viinitietäjänä. Tässä vinkin siitä, milloin ja miten valko-, rose-, kuohu- tai punaviini kannattaa valita. 

Valkoviini kestosuosikki ensimmäisille terassikeleille

Monet ovat tottuneet valitsemaan valkoviinin sen makeusasteen mukaan, mutta etenkin ruokiin yhdistettynä kannattaa kiinnittää huomiota myös viinin makutyyppiin. Kunkin viinin makutyyppi löytyy merkittynä sen hintakyltistä. Valkoviinit jaetaan Alkossa makutyypeittäin seuraavasti:

  • Pehmeä ja kirpeä
  • Lempeä ja makeahko
  • Pirteä ja hedelmäinen
  • Vivahteikas ja ryhdikäs
  • Runsas ja paahteinen 

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että makeiden ruokien kanssa kannattaa välttää liian hapokasta viiniä ja suosia pirteitä ja hedelmäisiä viinejä. Hapokkaan ruuan kanssa kannattaa valita myös hapokas viini. 

Roseviini on kevään ja kesän ikonisin viini

Roseviini linkittyy viineistä voimakkaimmin kevään keveyteen ja raikkauteen ja siksi se mielletäänkin kevät- ja kesäsesongin juomaksi. Nuori-ikäinen, marjaisa ja raikasarominen roseviini sopii niin seurustelujuomaksi terassille, kuin myös ruokajuomaksi. 

Makea roseviini sopii kesäisten jälkiruokien kanssa. Täyteläinen ja tanniininen roseviini puolestaan sopii yllättävän hyvin grilliruokien kanssa. Tarjoile roseviini viileänä (n. 10 °C) jalallisesta ja isomaljaisesta lasista.

Monipuolinen kuohuviini vappupöytään

Raikas, hapokas ja hedelmäinen kuohari on juhlien juoma. Kuoharisesonki ei suinkaan rajoitu vappuun, sillä kevään saapuminen on itsessään jo juhla ja siksi kuoharin nautiskelu läpi kevään on oikeutettua.

Kuohareita jaotellaan joko alueen tai makutyypin mukaan, mikä kannattaa huomioida valintaa tehdessä. Makutyypin mukaan kuohuviinit jaotellaan samalla tavalla kuin valkoviinit. Alueittain kuohuviinityypit jaotellaan puolestaan seuraavasti: 

Ranska: Shampanjat, Crémantit
Espanja: Cavat
Italia: Astit, Proseccot ja Franciacortat 

Vappupöydässä on yleensä useita eri makuja suolaisesta makeaan, mikä tekee oikean kuoharin valinnasta haastavaa. Kysy liikkeessä neuvoa mahdollisimman monipuolisen kuohuviinin löytämiseksi. 

Jos etsit kuoharia piknikille, valitse runsaasti kupliva vaihtoehto, jotta kuohari ei tasaannu liian nopeasti pitkään auki ollessaan. Pyri tarjoilemaan kuohuviini aina hyvin viilennettynä (6-8 °C).

Punaviini grilliruokien kanssa

Vaikka punaviini mielletään usein talven ja etenkin joulun ajan juomaksi, löytyy sille lukuisia käyttötarkoituksia myös keväällä ja kesällä. 

Suomalaiset käynnistelevät grillikautta jo huhtikuussa, ja punaviini on voittamaton juomavalinta etenkin useiden liharuokien kanssa. Tarkista punaviinin makutyyppi, kun yhdistät sen eri grilliruokiin.

Punaviinin makutyypit jaotellaan Alkossa seuraavasti:

  • marjaisa ja raikas 
  • pehmeä ja hedelmäinen 
  • mehevä ja hilloinen 
  • vivahteikas ja kehittynyt 
  • roteva ja voimakas

Possun kanssa sopii mehevä ja hilloinen punaviini, mutta naudan kanssa kannattaa valita joko roteva ja voimakas tai vivahteikas ja kehittyvä viini. Kanan kanssa sopii lähtökohtaisesti paremmin valkoviini, mutta myös kevyehkö, marjaisa ja raikas punaviini voi toimia hyvin. 

Punaviini tulisi tarjoilla hieman viileänä, 14-18-asteisena viinistä riippuen. Liian kylmänä tarjoiltuna punaviini voi kuitenkin menettää makuominaisuuksia.

Tsekkaa myös Maria Xperiencen huikea Facebook-arvonta!

Jaa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email