Uunifetapasta taittuu moneksi – katso suosikkireseptin viisi eri versiota

4. helmikuuta vietetään uunifetapastan vuosipäivää. Harva pastaresepti on saavuttanut niin suurta suosiota, että se ansaitsisi oman merkkipäivän. Uunifetapasta sai alkunsa Liemessä -ruokablogista, minkä jälkeen reseptistä tuli Suomen googlatuimpia ruokia, eikä suosio ole laantuakseen. 

Yksinkertaiseen reseptiin on helppo lisätä eri aineisosia, ja ruokablogit ovatkin täynnä erilaisia uunifetapastan versioita. Ainesosien laatuun kannattaa kaikissa reseptiversioissa panostaa. Hanki aitoa kreikkalaista fetaa ja laadukasta karheapintaista pastaa, johon öljy tarttuu hyvin. 

Alla koottuna alkuperäinen resepti ja sen neljä eri reseptiversiota. Versioissa korvataan jokin alkuperäisen reseptin elementeistä tai lisätään muutama uusi ainesosa.

Perinteinen uunifetapasta 

(2 annosta)

250 g hyvää pastaa esim. Rummolta
200 g fetajuustoa
1 dl oliiviöljyä
1/2 punainen chilipalko
1 rasia kirsikkatomaatteja
pippuria
ripaus suolaa

(kaksi valkosipulinkynttä)

tarjoiluun: basilikaa

Reseptin salaisuus on sen helppous. Kokonainen fetapala laitetaan uuniin muhimaan yhdessä chilin ja kirsikkatomaattien kanssa noin 25 minuutiksi. Mukaan kaadetaan reilusti oliiviöljyä ja päälle ripotellaan suolaa ja pippuria. Sillä aikaa kun tomaatit pehmenevät ja chili tirisee öljyssä, keitetään pasta. Lopuksi sulanut feta ja pasta sekoitetaan keskenään. 

Vegaaninen uunifetapasta

Uunifetapastaa voi tehdä myös vegaanisena. Fetajuusto korvataan mantelifetalla, joka valmistetaan mantelijauheesta, vedestä, sitruunamehusta, oliiviöljystä ja valkosipulista. Valmistus tulee aloittaa jo edellisenä päivänä, sillä mantelijauheesta tehtyä massaa valutetaan yön yli. Ensin siivilä vuorataan harsolla, jonka päälle kaadetaan mantelimassa. Kun ylimääräinen neste valuu yön aikana pois, massasta on helppo muotoilla fetan näköinen kimpale uunivuokaan. 

Uunifetapasta paahdetuilla viinirypäleillä

Juusto ja rypäleet kuuluvat yhteen. Sen totesi myös Vaimomatskuu -blogin kirjoittaja Jella Bertell, joka korvasi alkuperäisessä uunifetapasta-reseptissä käytetyt kirsikkatomaatit viinirypäleillä. Rypäleitä ei kannata lisätä uuniin tertuissa, sillä pehmenneet marjat on vaikea poistaa oksista. 

Uunivuokaan lisätään myös rosmariinia ja laakerinlehtiä, jotka tuovat maukkaan uudenlaisen vivahteen reseptiin. Annoksen voi kruunata paahtamalla mantelilastuja kevyesti pannulla ja lisäämällä ne lautaselle viimeisenä. 

Metti Forssellin uunifetapasta lehtikaalilla ja kikherneillä

Metti Forssellin uunifetapastaan on lisätty lehtikaalia ja kikherneitä. Sillä aikaa kun feta valmistuu uunissa, kikherneet ja lehtikaali paistetaan pannulla tai paahdetaan uunissa. Sekaan kannattaa heittää reilusti erilaisia mausteita kuten suolaa, pippuria, valkosipuli- tai paprikajauhetta ja chiliä. 

Sitten paistettu muhennos kaadetaan pastakattilaan fetan kanssa ja sekoitetaan. Valmiin annoksen päälle raastetaan vielä parmesaania. 

Uuunifetapasta kukkakaalilla

Pasta ilman pastaa? Toimii. Uunifetapasta kukkakaalilla reseptissä pasta korvataan kukkakaalilla, joka paahdetaan uunissa kypsäksi ja sekoitetaan lopuksi pastan tavoin fetasulan sekaan. Kukkakaali kannattaa paahtaa eri vuoassa kuin feta, mutta tämä onnistuu helposti uunin kiertoilmalla. Muuten ruoka valmistuu alkuperäisen ohjeen työvaiheita seuraamalla. Jos pasta ei maita, mutta helppo ja herkullinen lounas kiinnostaa, kokeile tätä versiota. 

Jaa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email