Vinkit retkeilyyn ja luontoon – Panosta näihin

Oletko suunnittelemassa retkeä luontoon? Lyhyellä päiväreissulla pärjää helposti, mutta pidempää reissua varten on hyvä jo vähän varustautua. Muista, että retkeilyn ei tarvitse tai pidä olla pelkkää aherrusta. Retkeilyn ei myöskään tarvitse tarkoittaa 80 kilometrin tai viiden päivän patikoimista – retkeillä voi vaikka omalla pihalla.

Helpoin tapa aloittaa retkeily onkin suunnata lähimaastoon ja ehkä jopa napata teltta mukaan. Näin voit turvallisesti kokeilla miltä telttailu tuntuu ja huomata mitä olisi pitänyt pakata mukaan tai vaihtoehtoisesti minkä olisi voinut jättää kotiin.

Retkeillessä panosta näihin

Kengät x 2

Hyvät kengät ovat kaiken a ja o. Kengät kannattaa ajaa sisään jo ennen varsinaista reissua, etteivät uudet kengät aiheuta ikäviä rakkuloita tai painaumia jo reissun ensimmäisinä hetkinä. Varsinaisten kävelykenkien lisäksi mukaan kannattaa ottaa nopeasti jalkaan vedettävät sandaalit tai jotkin muut kevyet taukokengät. Kevyemmät kengät ovat helppo ja miellyttävä valinta silloin, kun liikuskelet rennosti leirintäalueella tai pulahdat vaikkapa järvessä.

Sopivan kokoinen ja hyvin istuva rinkka

Sopiva rinkka on älyttömän helppo ja yllättävän kevyt kantaa. Rinkan painon tulee asettua lantiolle – ei olkapäille, kuten tavallisen repun – ja varsinkin lämpimiä kesäpäiviä silmällä pitäen kannattaa valita sellainen rinkka, joka ei hiosta selkää, vaan jättää siihen pienen ilmaraon.

Rinkkaan kannattaa ostaa myös tarpeeksi iso sadesuoja, jos se ei tule valmiiksi rinkan mukana.

Tekniset vaatteet

Tekniset vaatteet voivat kuulostaa älyttömän tylsiltä, mutta niihin todellakin kannattaa panostaa. Normaali trikoopaita on kesäpäivänä hetkessä läpimärkä ja sen kuivumista saakin odotella hetken.

Hengittävät vaatteet toimivat jokaisena vuodenaikana ja ovat miellyttävät päällä. 

Merinovilla on täydellinen materiaali, joka ei ala haisemaan, hengittää hyvin, on yllättävän viileä kesällä, mutta lämmittää ihanasti talvella.

Tuulen- ja vedenpitävät kuoritakki ja -housut. Myös sadeviitta on kätevä, eikä vie paljoa tilaa.

Lämmin taukotakki, esimerkiksi paksua fleeceä tai kevytuntuvatakki. Yksi helpoimmista virheistä on ajatella, ettei kesällä tarvitse lämmintä takkia. Yöt voivat kuitenkin olla todella viileitä ja pitkä paikoillaan oleilu (mahdollisesti varjoisassa sekä tuulisessa kohteessa) kylmettää yllättävän paljon.

Mukaan kannattaa pakata myös ylimääräisiä vaihtosukkia, jokin hattu, sormikkaat ja pipo – jälkimmäiset varsinkin vähän viileämpinä päivänä.

Lisätään vaate-kategoriaan myös pyyhe, jonka kannattaa olla ohut, ettei se vie paljoa tilaa ja kuivuu nopeasti.

Telttailu & yöpyminen

Teltta

Telttoja on erilaisia ja niihin kannattaa vähän perehtyä. Mieti, millaisessa maastossa tulet pääsääntöisesti käyttämään telttaa. On eri asia telttailla Suomessa tyynen järven rannalla kuin Pohjois-Norjan tuulisella vuorella.

Kupoliteltat ovat itsestäänseisovaa mallia, jotka saa pystyyn vaikka paljaalle kalliolle. Ne eivät tosin tykkää kovasta tuulesta, joten se kannattaa ottaa huomioon.

Tunneliteltat selviytyvät myös tuulisissa maastoissa ja ne tulee pystyttää tuulensuuntaisesti. Tunnelitelttojen iso etu on eteistila, joka tarkoittaa suljettua ja katettua aluetta teltan nukkumatilan edessä.

Makuualusta

Solumuovinen alusta on monesti riittävä, mutta ilmatäytteinen lisää mukavuutta. Ilmatäytteiseksi alustaksi kannattaa valita itsetäyttyvä tai sellainen, jonka voi ”pumpata” käsin.

Makuupussi

Suomen oloissa kolmen vuodenajan makuupussi on järkevin valinta. Tarkista, että makuupussi on tarpeeksi pitkä, jotta mahdut makaamaan suorana.

Tyyny

Esimerkiksi lämmin fleece tai jokin muu pehmeä vaate toimii hyvänä tyynynä.

Muuta tarpeellista

Riittävästi vettä ja ruokaa – ota mielummin liikaa kuin liian vähän ja esimerkiksi pähkinät ym. energiapitoiset naposteltavat ovat hyvää retkievästä

Tulentekovälineet

Retkikeitin ja kattila

Ruokailuastiat ja -välineet

Tiskiharja

Hygienia- ja ensiaputarvikkeet

Aurinkorasva ja aurinkolasit

Hyttysmyrkky ja (punkki)pihdit

Puukko

WC-paperi

Kompassi ja kartta

Muista nauttia

Retkeilyn ei tarvitse tai pidä olla pelkkää aherrusta. Pakatessa kannattaa olla realistinen ja miettiä mitä kaikkea aikoo kantaa mukana, mutta loppupeleissä sinä olet se, joka päättää. Jos haluat ottaa kolme kiloa karkkia, riippumaton ja lautapelin, niin kukaan ei ole kieltämässä!

Jaa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email