Vinkkejä lenkkeilyn aloittamiseen – Näin teet juoksemisesta mukavan harrastuksen

Lämpimät päivät ja värikäs luonto houkuttelevat lenkkeilemään. Lenkkeily taipuu moneksi – tehokkaan kuntoilun lisäksi se voi olla energisöivä hetki ystävän kanssa kuulumisia vaihtaen tai rauhallinen rentoutumistauko podcastia kuunnellen.

Tärkeintä lenkkeilyn aloittamisessa onkin ottaa rauhallisesti ja kuunnella omaa fiilistä. Liian kunnianhimoiset tavoitteet on hyvä sysätä sivuun jo alkumetreillä, sillä ensimmäiseksi lenkiksi suunniteltu puolimaraton tulee luultavasti aiheuttamaan epäonnistumisen tunteita – vieläpä aivan turhaan.

Hyvältä tuntuvat lenkkarit

Ensimmäinen asia on hyvät lenkkikengät. Huonot kengät tekevät lenkkeilyn tarpeettoman raskaaksi, eivätkä tee hyvää jaloillekaan. Urheiluliikkeiden myyjät osaavat auttaa sopivien lenkkareiden valinnassa.

Aloita kevyesti

Aloittaessa kannattaa olla realistinen. Oletko lenkkeillyt viimeksi viisi vuotta sitten? Onko kyseessä ensimmäinen kunnon juoksulenkki? Älä hyppää heti syvään päätyyn, vaan aloita kevyesti. Kevyesti aloittaminen ei välttämättä tarkoita edes juoksemista, vaan myös reipas kävely tai sauvakävely ovat hyviä tapoja aloittaa liikkuminen ja peruskunnon kasvattaminen.

Valitse tasaisia reittejä ja mikäli lähiympäristössäsi on isoja mäkiä, voi olla hyvä ratkaisu kävellä ne ihan suosiolla. Myös pehmeämpiä lenkkimaastoja kannattaa suosia, joten jos vierestäsi löytyy hiekkapohjaisia teitä tai pururatoja, niin suuntaa sinne!

Juokseminen aloitetaan usein turhan kovalla vauhdilla, jolloin sykkeet nousevat liikaa, kroppa väsyy ja juokseminen tuntuu aivan liian raskaalta. Hyvä testi sopivan vauhdin löytämiseksi on se, että pystyt samalla puhumaan. Jos olet liian hengästynyt puhumaan, laske vauhtia.

Pidä liikkuminen mukavana

Älä tee itsellesi turhan kovia tavoitteita. Ensimmäiset lenkit olisi oikeastaan hyvä tehdä ilman minkäänlaisia tavoitteita, jotta voit rennoin fiiliksin tunnustella juoksukuntoasi. Juoksukunto paranee hyvää vauhtia, joten ei kannata huolestua, mikäli ensimmäinen lenkki olisi hien ja tuskan takana. Jos juokseminen alkaa tuntumaan liian raskaalta, kannattaa suosiolla vaihtaa hetkeksi kävelyyn ja kokeilla juoksua hetken päästä uudestaan. Sekään ei haittaa, vaikka päätyisit kävelemään koko loppumatkan kotiin saakka – itselleen kannattaa olla armollinen, ehkä ensi kerralla juoksukin luistaan paremmi.

Tyypillinen virhe lenkkeilyn aloittamisessa on aloittaa liian raskaasti, jolloin ajatus lenkille lähtemisestä muuttuu ikäväksi. Jo sillä pääsee pitkälle, että pitää lenkkeilyn mukavana.

Aliarvioidut tavoitteet lisäävät onnistumisen tunnetta

Muista, että juoksulenkin ei tarvitse kestää tuntia tai kilometrejä ei tarvitse kerryttää kymmentä. Parhaalta tuntuvat ja motivaatiota lisäävät lenkit saattavat olla niitä, kun käyt nopealla aikataululla juoksemassa vaikka vain kymmenen minuuttia. Tärkeintä ei ole poltettu kalorimäärä tai sykemittarin lukemat, vaan ulkoilu, liikkuminen ja mahtava tunne siitä, että sait vedettyä lenkkarit jalkaa ja lähdettyä lenkille – vaikka vain hetkeksi.

Aliarvioidut tavoitteet tekevät lenkin lopettamisesta helpompaa, sillä et koe epäonnistuneesi ja pystyt pitämään lenkkeilyn mukavana harrastuksena. Aliarvioidut tavoitteet myös lisäävät onnistumisen tunnetta, sillä kyllähän se tuntuu mahtavalta, jos olit ajatellut juoksevasi kymmenen minuuttia, mutta halusitkin jatkaa puoleen tuntiin saakka!

Lisää haastetta vähitellen

Sitten kun lenkkeily tuntuu hyvältä ja kaipaat pientä haastetta, kannattaa kokeilla muutamaa konkreettista haastetta.

Kun jalka alkaa painaa ja tekisi mieli pysähtyä, mutta haluat haastaa itseäsi vielä vähän, jatka siihen asti kunnes:

  • Tulet seuraavaan risteykseen, valotolpalle tai muuhun lähellä olevaan kohtaan, jonka olet valinnut maaliviivaksesi.
  • Kuulokkeista soiva kappale loppuu.
  • Olet ottanut vielä 50 juoksuaskelta – askelten laskeminen on myös tehokas tapa harhauttaa väsymystä.

Jaa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email